PAU KUKUS TRADISIONAL 
Bahan-bahan: 
1 kg tepung  gandum 
11gm yis mauripan (=I packet) 
200gm gula (=1 cwn) 
100gm  minyak jagung atau minyak masak (=1/2 cwn) 
460gm air (=2 1/2 cwn air, boleh  tambah jika perlu) 
Cara-cara: 
1. Gaul tepung dengan  yis. 
2. Larutkan gula dalam air. 
3. Tuangkan larutan gula sedikit demi  sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari. 
4.  Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air  hingga menjadi doh yang kenyal. 
5. Rehatkan adunan 10min - 15min. 
6.  Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min. Sementara  itu panaskan kukusan. 
7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan  masukkan inti kesukaan dan tutup rapat2 dgn menarik bhg yg dirapatkan itu ke  arah bawah dan dapatkan permukaan atas yg licin dan bulat. 
8. Lapik dengan  daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau. 
9. Biarkan  pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu. 
*  Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan.
 
No comments:
Post a Comment